top of page

Om oss

Holstein kyr og kviger

Vi overtok drifta av gården 1.januar 2019.  Det gamle fjøset, nå ungdyrfjøs, ble oppført på midten av 80-tallet med 12 båser og alt for lite plass til ungdyr. Det ble videre påbygd med bedre plass til  kviger og okser, samt seks nye båsplasser på slutten av 90-tallet. Drifta når vi tok over var på omlag 18 årskyr.  Kvoten var da 150 tonn  (eid + leid). Melkekvoten har gradvis økt til dagens 430 tonn (2023).​

Vi disponerer totalt 500 daa fulldyrka areal på gården.

Folket på gården

Mange er på et eller annet vis involvert. Foruten oss sjøl har vi god hjelp av kårfolket på ulike områder. Døtrene trår også til når de har mulighet. Fia har vel mest litt mindre oppgaver, som å sjekke vannkar, kose med store kyr og kalver etc.

I tillegg har vi noe leid hjelp av Katja Hindrum og Eivind Romundstad,  som er avløsere ansatt ved landbrukstjenester i Sør-Trøndelag (LiST). 

Velferdsfjøset

Vår visjon var å bygge et velferdsfjøs, der mjølkekyra ikke ville ha behov for egen velferdsavdeling i
sensitive perioder. Hensikten var å utforme fjøset på en måte som gjorde at alle kyr i alle deler av
laktasjonen, hadde like god tilgang på på mat, vann, liggeplasser og frihet til naturlig adferd. Samtidig
ville vi ha fleksible løsninger, som gav mulighet til å endre på strategier ved behov.
Dette føler vi at vi har fått til, selv om det selvsagt er ting vi kunne ha endra på i etterkant. Det sies at
man må bygge 5 nye fjøs før man blir helt fornøyde, men takket være fleksibiliteten, klarer vi å skape
rom for endringer ved behov. Vi føler vi har fått flere fjøs i ett.
 
Vi opplever at dyr på ulike deler av rangstigen og på ulike sensitive perioder i livet, får god tilgang på
alle ressurser til enhver tid, slik at vi så langt som mulig kan holde dem friske og produktive.
 
Dersom det mot formodning oppstår situasjoner der kyra trenger ekstra oppfølging, flyttes de til
egen sykebinge på halmsent og følges individuelt opp der. Videre skal hovedavdelinga være et godt sted å komme
helt til hektene igjen.

Fjøsets er oppført med overbygg i tre. Det er slepplaft 5"-element i vegg og massivtreelement av 2" 5" i taket. Det er full kjeller (4 meter), med unntak under fôrsentral.

Vi har gjennom vår jobb som rådgivere hentet inspirasjon fra mange fjøs og har fått tips fra våre yrkeskollegaer til både hva vi absolutt bør ha og hva vi absolutt bør unngå. VI bestemte oss ganske så tidlig for å plukke det vi selv mener er de beste løsningene fra ulike leverandører.

Innredning er hovedsakelig levert av Fjøssystemer (easyfix), det er Isocellgardiner og to "bigairvifter" i taket. De er 7 meter i diameter og gir et fantastisk miljø for folk og fè.​  På sommeren finns knapt et bedre sted å være enn under viftene. mrådet rundt viftene er  det tilnærmet fluefritt og fantastisk frisk bris.

Kaldt om vinteren? Neida det er perfekt arbeidstemperatur. Vi har vært nede mot null grader når det er 25 blå ute, men ikke nevneverdige problemer med det.


1.februar 2021 ble første ku, vår legendariske ku 463 Solfrid melket. Kua er ei av fire linjer som utgjør hovedstammen i besetninga.

I-Mek

Fjøset har en DeLava VMS 300 og en fôrmikser  fra samme leverandør (12 m3, en snegle). Mikseren har  gitt oss mulighet for en stabil fôring, tross kjøp av fôr med stor variasjon i næringsinnhold.. Vi hadde neppe vært på det produksjonsnivået vi har, uten det..​ Og for fôrnerder som oss så måtte det jo nesten være med. Det er mitt (Noralv) sitt kjøkken. Der trives jeg.

Fôret kjøres ut med en Avant med ei fôrskuffe med bunnbelte. Dette fungerer bra til bruk i både ungdyrfjøset og kufjøset. Målet/drømmen en dag er et bånd fra mikser og helt til enden av ungdyrfjøset. Så det blir omlag 80 meter bånd.

Ungdyravdeling

Det eksisterende fjøset ble ombygd til fullspaltebinger for kviger og okser eldre enn 6 mnd. og med platt og spalter til dyr i alder 3-6 mnd. Avdelinga fungerer glimrende, har store binger og er fleksibel med tanke på andel kviger og okser. Denne avdelinga ble tatt i bruk i desember 2021.

bottom of page